top of page

שותפים לדרך

העמותה לליווי רוחני

באתר העמותה ניתן למצוא מאמרים על התחום, רשימת מלווים מוסמכים ברחבי הארץ, ופרטים על ההכשרות השונות.

 

מכללת רמב״ם-ידע

באתר המכללה ניתן למצוא פרטים על ההכשרה הדו שנתית לליווי רוחני וכן מגוון רחב של קורסים הנלמדים - במכללת רמב"ם-ידע.

 

ארגון חברות

הארגון הוקם על ידי רחל אטון לזכרה ובהשראתה של בתה רות ז"ל שנפטרה בגיל 11.5 ממחלת סיסטיק פיברוזיס.  מטרתו המוצהרת היא להעצים את עולם הרפואה- המטפל, המטופל והסביבה הטיפולית, על ידי חיזוק הקשר החי והאמיתי בינו לבין הרוח, היצירה והקהילה.

Spiritual Care Association

ארגון ליווי רוחני בינלאומי מקצועי המרכז ומקדם מחקר וידע בתחום. באתר ניתן למצוא מאמרים רבים וקישורים לאתרים בינלאומיים רלוונטיים.

"Death Cafe"

אתר המיזם הבינלאומי ללא מטרות רווח שמטרתו קידום השיח בנושאי מוות להגברת המודעות ועל מנת לעזור לאנשים להפיק את המיטב מחייהם לאור ההכרה במותם הבלתי נמנע. באתר ניתן למצוא דיווחים על מיזמים מקומיים של הפורמט הייחודי וכן את קווי היסוד של הפעילות.

שותפים לדרך
ספרים מומלצים

ספרים

ספרים _edited_edited.jpg

באשר הוא שם 

ליווי רוחני במערכות הבריאות והרווחה בישראל. הספר מכנס לראשונה בעברית מגוון מאמרים העוסקים בתחום הליווי הרוחני בישראל ומאפשר העמקה והעשרה לכל מי שמתעניין בתחום.

הערבה הבוכיה / לין חלמיש

מפגשים עם אבל ואובדן. לין חלמיש היא טנטולוגית מוסמכת, מרצה, מאמנת ויועצת בנושא של אבל, אובדן ומוות. ד״ר דורון חרמוני ז״ל היה רופא משפחה מומחה. הספר כולל סיפורים אמיתיים הכתובים בצורה תמציתית

וחדה. הוא משלב ידע תאורטי קצר וכלים להתמודדות עם כל דילמה המיוצגת בסיפור.

מי מת? / סטיבן לוין

המוות כמורה לחיים. הכותב היה בודהיסט שעסק שנים רבות בליווי חולים. הוא מציע דרכי התבוננות והקשבה הפותחים פתח לעבודה רוחנית לחולה, למלווה ואף לרופא המטפל. הוא מראה כיצד דוקא ההתקרבות למוות פותחת פתח לחיבור עמוק ומשמעותי לחיים.לוין רואה בסבל אמצעי חיוני להתפתחות.

המוות חשוב לחיים / אליזבט קובלר-רוס

הכותבת היתה פסיכיאטרית שוויצרית פורצת דרך בתחום המחקר החברתי של המוות. ספר זה מכיל קובץ הרצאות שלה המתאר את דרכה המקצועית והרוחנית ותובנותיה העמוקות משנות ליווי ארוכות של חולים מבוגרים וילדים.

השמיים שבתוכי / אתי הילסום

הספר מתאר פרקים נבחרים מיומנה של אישה צעירה מיוחדת במינה. אתי הילסום היתה אינטלקטואלית יהודיה הולנדית שעברה תהליך עמוק ומעורר השראה של התפתחות והתעלות רוחנית במהלך שנות הכיבוש הנאצי בארצה (1941-1943).

למקרה שלא אהיה בסביבה / שמחה יעל פזואלו

יומנה של פסיכולוגית צעירה שבגיל 36 חלתה בסרטן, המתאר בגילוי לב ובאופן מעורר התפעלות את התהליך העמוק  שעברה במהלך שבע שנות מחלתה עד מותה -  כיצד פחד המוות הפך לשמחת חיים.

ימי שלישי עם מורי / מיץ׳ אלבום

הכותב חידש  את מפגשיו עם הפרופסור שלו  לאחר ארבעים שנה ומתאר את מפגשיו השבועיים איתו בתקופת חייו האחרונה עד מותו. דמותו מעוררת ההשראה של הפרופסור והמסע המנטלי והרגשי שהשניים עוברים יחד, מתוארים בשפה קלילה וזורמת.  שיעור מחכים ומרגש על החיים והמוות הניצב בפתח.

כשהדברים מתפרקים / פמה צ׳ודרון

הכותבת, שעומדת בראש מנזר טיבטי בקנדה מתארת בספרה  דרך שיחות עם תלמידיה, כיצד ניתן דוקא ברגעים הכי קשים וכואבים לפתוח בדרך רוחנית חדשה.

חוכמה משולחן המטבח / ד״ר נעמי רחל רמן

הסופרת היא רופאה אונקולוגית אמריקאית יוצאת דופן. העובדה שהיא עצמה סובלת ממחלה כרונית קשה מאפשרת לה להיות רגישה וקשובה יותר למטופליה. היא פורסת בספרה סיפורים אישיים ואנושיים מרתקים על  חיבור אנושי, הקשבה, ריפוי, אמפטיה ועוד.

בטרם לכתי / ד"ר פול קלינטי

תיאור מרתק ונוגע ללב של נוירוכירורג צעיר ומוכשר שרגיל לטפל בנוטים למות ובן לילה הופך למטופל בסרטן ריאות מתקדם. הספר הוא מעין צוואה רוחנית שבה תיעד קלינטי את התהליך המהיר של התקדמות המחלה ואופן התמודדותו עם שאלות וחיבוטי נפש הקשורים לצורך במציאת משמעות.

להיות בן תמותה / ד"ר אטול גאוונדה

הרפואה המודרנית המתקדמת מאריכה את חיינו אך לאו דוקא את איכותם. הכותב הוא פרופסור לרפואה ציבורית המתאר בספר מחקרים וראיונות רבים שערך עם אנשים לקראת סוף חייהם המתארים בין היתר את כשלונה של הרפואה לספק מענה רגשי למטופל. בספר משולב גם סיפור על בני משפחתו והנסיון הכואב של הטיפול בהם.

קפה מוות / ד"ר עמיה ליבליך

תיאור סדרת מפגשים שבועיים בנושא מוות שהתקיימו בביתה של עמיה ליבליך לאורך שנה. היא מביאה את תמלול השיחות בהן המשתתפים שיתפו במחשבות, פחדים, חששות וסיפורים סביב הנושא הטעון

שרבים מאיתנו חוששים להתמודד איתו.  האם המודעות למוות יכולה להעניק

משמעות לחיים? 

צל עריות / סמדר וינשטוק

הכותבת היא פסיכותרפיסטית המתמחה בין היתר בטיפול באנשים

שנפגעו מגילוי עריות. הספר מתאר את מנגנוני ההגנה המלווים פגיעה

כה קשה ומלווה בשירים פרי עטה.

הבוקר בא תמיד / שיבטה טויו

המשוררת החלה לכתוב שירה בגיל 92, ביפן, בבית אבות בו שהתה באחרית

ימיה. היא כותבת על עולם הזקנה, על הקשיים והחששות לצד תחושה

עמוקהשל השלמה, הוקרה ותקווה. ספר שיריה הראשון פורסם כשהיתה

בת 98 ומרגע פרסומו כבשו שיריה את לב קוראיה ברחבי העולם. 

שיבטה טויו- הבוקר בא תמיד.jpg

מאמרים

תמיכה רוחנית בישראל-עשור למהפכה השקטה

מאמר מקיף וממצה של ולרי סטסין, מלווה רוחנית ותיקה, ב'בטאון הסיעוד האונקולוגי בישראל', המתאר את הפעילות בישראל בעשר השנים הראשונות.


״מקומה של רוחניות וחשיבותה של הקשבה בסוף החיים״

מאמר באנגלית משנת 2002 שנכתב על ידי הרופאה קריסטינה פוקלסקי, המתאר את חשיבותה של ההקשבה בסוף החיים.

״תקווה היא צורך אנושי גדול יותר אפילו מאהבה״

קישור לכתבה שפורסמה בתחילת 2019 ב- ynet, המתארת את סיפורו המיוחד של פרופסור בן קורן, אונקולוג שהגה ומוביל תכנית מיוחדת שמטרתה לתת תקווה גם לחולים הקשים ביותר, וזאת דרך הקשבה, כבוד אנושי וחמלה.

״נוחו בשלום בביתכם״

כתבה שפורסמה על ידי הסופר חגי ליניק במוסף השבת של ידיעות אחרונות ב-2018 המתאר דרך סיפורה של אמו הקשישה את מורכבות הוצאתה לפועל של הבקשה של קשישים רבים למות בביתם.

על ליווי רוחני בבית אבות

מאמרה של הלה אשחר, מלווה רוחנית ותיקה, בעתון האנתרופוסופי "אדם עולם".

ליווי לפרידה

כתבה של שרון בן-דוד בגליון "חיים אחרים" העוסקת בליווי רוחני לקראת המוות. הכותבת ראיינה מלווים רוחניים ותיקים וכן נציגים של ארגונים שונים העוסקים בתמיכה בתהליכי פרידה מהחיים.

מאמרים רלבנטיים
סרטונים וסרטים

סרטונים, סרטים, הרצאות  

movie-1673021_640.jpg

סליחה על השאלה- חולים במחלה סופנית 

פרק בסדרה "סליחה על השאלה" שהוקרן בערוץ כאן 11, שבו מתייחסים חולים במחלות סופניות באופן כן ואינטימי למגוון שאלות אנונימיות של צופים הקשורות במצבם.

כולנו נידונים

סרטה התעודי של טלי סלמה, שהוקרן בערוץ כאן, עוסק בשאלה האם עלינו להיות מודעים לעובדת מותנו או שמא דווקא להדחיק אותה. הסרט מתעד מפגשים מעוררי מחשבה עם אנשים המעזים להביט בעובדת המוות הוודאי ומציג מנעד התייחסויות לנושא. 

עד קצה הזריחה 

הצצה לסרטו המרגש של הבמאי סילבן ביגלאייזן, המתעד את שיחותיו עם אמו בת ה-94, אותה ליווה בערוב ימיה. האם מבטאת בבהירות נדירה את תחושותיה ותובנותיה נוכח המוות הקרב. הסרט זכה בפסטיבל דוקאביב 2015. ניתן לפנות לבמאי להקרנות פרטיות.

Griefwalker 

סרט קנדי משנת 2008 המתאר את עבודתו המיוחדת של סטיבן ג׳נקינסון עם חולים נוטים למות ומשפחותיהם וכן במהלך הרצאותיו לרופאים ואחיות. השאלות שנדונות בסרט - מה מקור פחד המוות התרבותי? האם יש דבר כזה - מוות טוב? כיצד אופן התבוננתנו בסופנו יכול להיות התחלה של אהבה עמוקה לחיים?

שיחה על פרידה בחיים ועל פרידה מהחיים   

ד"ר נעמה אושרי היא תלמידה ומורה בדרך הזן. מילים ממקום אישי על פרידה מהחיים, במסגרת פרויקט "שותפים למסע" של בית פסיכודהרמה, דצמבר 2017. 

"מה הופך את החיים ראויים לנוכח המוות" 

לוסי קלניטי מתארת את סיפורו של בעלה המנוח, פול, מנתח מוח צעיר מבריק ומבטיח שהחל לכתוב עם היוודע דבר מחלתו הטרמינלית בסרטן. לוסי, בעצמה רופאה פנימאית,  סיימה את כתיבת ספרו לאחר מותו.

"כיצד התיידדתי עם המציאות" 

אמילי לוין (כותבת תסריטים ומפיקה אמריקאית) מגישה הרצאה משעשעת ושנונה על גישתה הייחודית לעובדת מותה המתקרב.

"מה באמת חשוב בסוף החיים שלנו" 

בי.ג'יי מילר הוא רופא פליאטיבי בהוספיס ללא מטרות רווח בארה"ב. תאונה קשה שעבר בצעירותו שינתה את מסלול חייו והובילה אותו לעיסוקו הנוכחי. במרפאתו הוא מציע לחוליו דרך שונה לחוות את ימיהם האחרונים.

"אנו זקוקים לסיפור של גבורה עבור המוות" 

העתונאית אמנדה בנט מתארת את הקשר העמוק וארוך השנים שהיה לה עם בן זוגה עד מותו וקוראת לנו לחשוב מחדש על הטיפול בסוף החיים. שמירת התקווה לסוף טוב  עבור אהובינו אינה בהכרח הכחשה. 

"דברו על המוות כל עוד אתם עדיין בריאים" 

מישל נוקס מתמחה בניהול פרוייקטים מובילי שינוי באוסטרליה, אירלנד ואנגליה, מזמינה אותנו להרהר בערכי היסוד שלנו הקשורים למוות ולשתף את הקרובים לנו כך שיוכלו להחליט החלטות גורליות בבוא העת ללא חשש שמא מורשתנו לא תכובד.

"על פגיעות"

ברנה בראון היא פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטת יוסטון בטקסס. היא חוקרת חיבורים אנושיים: יכולתנו לחוש אמפטיה, שייכות ואהבה. בהרצאה זו היא חולקת את התובנות שעלו ממחקריה על פגיעות, אומץ, אותנטיות ובושה. זו אחת ההרצאות הנצפות ביותר באתר TED.

bottom of page